Våra hudterapeuter guidar: Därför är hudbarriären viktig och så stärker du den
2023-01-13
Känns din hud stramare, torrare och känsligare än vanligt? Då kan din hudbarriär vara skadad. Du kan dock vara lugn; Våra hudterapeuter är här för att berätta varför hudbarriären är viktig och hur du tar hand om den på bästa sätt.Vad är hudbarriären och vad har den för funktion?

Hudbarriären är som en osynlig slöja som skyddar huden. Den består av bland annat ceramider, fettsyror och kolesterol, och har som funktion att hålla de yttre hudlagren intakta och återfuktade. När hudbarriären skadas förloras dessa skyddande ämnen, vilket innebär att fukten i huden sipprar ut samt att bakterier och föroreningar lättare tar sig in i huden.Hur vet jag om min hudbarriär är skadad?

Rodnad, känslighet och torrhet är några av de vanligaste tecknen för en skadad hudbarriär. Hudens läkningsprocess saktas ner, vilket leder till att finnar och plitor lättare lämnar efter sig envisa ärr. En lätt skadad hudbarriär kan ge något känslig hud eller torrare hud än vanligt, medan en allvarligt skadad hudbarriär till och med kan leda till akne, eksem eller psoriasis.

Hur kan jag stärka hudbarriären?

Anledningen till att hudbarriären skadats är i de flesta fall överdriven användning av exfolierande eller för starka produkter, exempelvis syror och retinol. För att snabbt få lindring kan du med fördel helt pausa användningen av dessa för att senare försiktigt fasa in dem i rutinen när huden återhämtat sig. Fyll i stället på med de ingredienser som huden just nu behöver, som ceramider, glycerin, hyaluronsyra och niacinamid.Hudvårdsrutinen för en starkare hudbarriär

Byt gärna ut din vanliga ansiktstvätt mot en olja eller ett balm. Vi gillar Omorovicza Thermal Cleansing Balm, som förutom att avlägsna alla spår av makeup även avgiftar huden samtidigt som den innehåller barriärstärkande kollagen.

Genom att addera en fuktgivande toner, exempelvis Klairs Supple Preparation Unscented Toner, hjälper du till att fylla fuktdepåerna och maxa effekten av nästföljande produkter. Följ upp med ett serum med stärkande ingredienser, så som CLE Serumide, som innehåller bland annat ceramider, niacinamid och allantoin.

En favorit hos oss vad gäller barriärstärkande fuktkrämer är Etude House Soon Jung 5 Cica Balm som innehåller bland annat panthenol och squalane.

Slutligen bör fukten låsas in med en olja för att undvika att den sipprar tillbaka ut i luften. En fantastisk olja som jobbar på att stärka hudbarriären är nyheten Strength HydraBarrier Nourishing Face Oil från Ole Henriksen.Kom ihåg att tänka långsiktigt

För att säkerställa att din hudbarriär håller sig stark även långsiktigt kan du vara extra noga med att använda återfuktande produkter och regelbundet pausa användningen av exfoliering och syror när du märker av symtom på en försvagad hudbarriär. Tips är att även använda skonsamma rörelser och ljummet vatten när du tvättar ansiktet och klappa varsamt in dina återfuktande produkter. Kom även ihåg solskyddet dagtid, eftersom solexponering kan leda till långvariga hudbarriärskador.
285 kr
Great Deal
222 kr Rek.pris 299 kr
695 kr
799 kr

Produkter från artikel