SPF: Hudterapeuten svarar på de vanligaste frågorna kring solskydd
2024-05-29
Hur undviker man akneutbrott av solkräm och vilket solskydd ska man egentligen välja? Vår hudterapeut Lisa svarar på de vanligaste frågorna när det kommer till solskydd.

Varma sommardagar, härliga strandpromenader och SPF står på schemat. Vår hudterapeut Lisa guidar dig igenom de vanligaste frågorna när det kommer till solkräm – från hur man väljer rätt, till skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd.Jag får acne av både kemiskt och fysikaliskt solskydd, vad ska jag tänka på?

– Om du ofta får finnar när du använder solskydd, kan det vara värt att prova ett lättare, kemiskt solskydd som är bättre anpassat för hud som lätt får akne.

Lisa berättar sedan om hennes bästa tips för att undvika akne:

– Om du märker att du får finnar efter en dag på stranden är det viktigt att du rengör huden noggrant på kvällen. Eftersom solskydd ofta är vattenresistenta, kan det vara bra att använda dubbelrengöring. Börja med en rengöringsbalm eller oljerengöring för att lösa upp solskyddet, och följ upp med en vattenbaserad rengöring för att få bort alla rester. Du kan även ta med dig micellärvatten, så att du snabbt kan rengöra ansiktet mellan appliceringar av solskyddet. Detta kan hjälpa till att förhindra att porerna blir igentäppta och att du får finnar.Hur väljer man rätt solskydd?

Lisa berättar att det fysikaliska solskyddet är idealiskt för personer med känslig hud. Till skillnad från kemiska solskydd tränger det ner i huden på samma sätt och orsakar ingen värmeutveckling som kan irritera huden.

– Fysikaliskt solskydd är verkligen något jag rekommenderar om du har extra känslig hud. Har du rosacea eller torr hud? Då är fysikaliskt solskydd det absolut bästa alternativet för dig då det ofta är mer näringsrikt och fuktbevarande. En annan stor fördel med fysikaliska solskydd är att de ger ett fullgott skydd direkt när du applicerar dem rikligt. Det är perfekt om du vill motverka pigmentering. Spana in Ole Henriksens fysikaliska Truth Banana Bright Spf 30 Mineral Sunscreen.

Hon fortsätter att berätta:

– Kemiskt solskydd fungerar egentligen bra för alla hudtyper och är toppen om du vill ha en solkräm som också innehåller fler hudvårdande ingredienser. Om du har fet eller blandad hudtyp, kan kemiskt solskydd vara särskilt bra på grund av den lätta formulan. Det kan också vara passande om du har akne. Virala Relief Sun SPF50+ PA++++ Rice + Probiotics från Beauty of Joseon en säkert kort, men även Allies of Skin Global - The One SPF 50 Invisible Gel - som även passar perfekt som makeup-bas.

Lisa berättar att kombinationen av kemiskt och fysikaliskt solskydd är faktiskt det vanligaste bland solskyddsprodukter. “Då får du det bästa av två världar.” Ett exempel är K Ceutic från Dermaceutic, som är ett av många solskydd med denna kombination.Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

– Fysikaliska solskydd innehåller naturliga mineraler som titandioxid eller zinkoxid, ofta kallade mineralfilter. Dessa ingredienser fungerar genom att lägga sig som ett skyddande lager på huden och reflektera bort solens strålar. Denna typ av solskydd är särskilt populär för barn eftersom det ger ett omedelbart skydd och är perfekt för känslig hud.

Lisa fortsätter:

– Å andra sidan har vi kemiska solskydd, som innehåller ingredienser som Dioxybenzone, Avobenzone och Aminobenzoic. Dessa solskydd är lättare i konsistens och absorberas snabbt av huden. De fungerar genom att skapa en kemisk reaktion i det översta hudlagret, vilket gör att solens UV-strålar absorberas och oskadliggörs. För att få bästa möjliga skydd från ett kemiskt solskydd behöver du applicera det ungefär 20 minuter innan du går ut i solen.


Måste jag ha solskydd i ansiktet varje dag eller räcker det med min foundation?

– Ja, solskydd bör användas dagligen, året runt. Tyvärr ger inte solskyddet i ditt smink ett fullständigt skydd som ett fristående solskydd gör. Självklart bidrar det till viss skydd, men för att uppnå optimalt skydd bör du applicera solskydd under sminket och även applicera det under dagen. Med Garniers Ambre Solaire Super UV Over Makeup Protection Mist with Hyaluronic Acid SPF50+ kan du lätt applicera solskyddet under dagen. En jämnt fördelande sprej som går att applicera direkt på huden eller din makeup.
Great Deal
Dermaceutic
395 kr Rek.pris 585 kr
Great Deal
Gåva
324 kr Rek.pris 445 kr
Selling fast
50 ml 10 ml

Produkter från artikel