Guide: Välj rätt syra för din huds unika behov
2024-01-10
Syror anses vara några av hudvårdens mest effektiva och resultatgivande ingredienser. Medan syrorna för sig själva ger märkbara resultat genom att exfoliera huden, så ger de dessutom bättre förutsättningar för andra produkter och ingredienser att sjunka in och jobba effektivt i huden. Vi går igenom tre av hudvårdens mest populära syror, vem de är till för och vilka resultat de ger.Trolla bort blemmor med salicylsyra

Salicylsyra, även kallad BHA-syra, är en skonsam exfoliant som arbetar både på hudens yta och djupt inne i porerna. Den är mest känd för sin förmåga att hantera aknerelaterade hudproblem, men utöver det erbjuder den många ytterligare egenskaper som alla hudtyper kan dra nytta av. Genom att exfoliera uppbyggnaden av döda hudceller på hudytan hjälper den exempelvis till att minska uppkomsten av matt, ojämn hudton, såväl som andra synliga ålderstecken.

Vi gillar salicylsyra för att den...
- rensar effektivt djupt nere i porerna
- balanserar talgproduktionen
- verkar antiinflammatoriskt
- förebygger akne

Salicylsyra passar främst en oljebenägen eller kombinerad hud med mycket tilltäpptheter och orenheter. Passar även dig som lider av akne och inflammationer i huden.

Vi har många favoritprodukter när det kommer till salicylsyra, men en som sticker ut ur mängden är Murad Deep Relief Blemish Treatment. Detta serum fungerar likt en dermatologisk behandling på djupa, ömmande blemmor – vårt förstahandsval när finnarna dyker upp från ingenstans. För att hålla huden i schack på lång sikt föredrar vi en balanserande toner, och då vill vi slå ett slag för vår egen By Bangerhead All Clear Clarifying 2% BHA Face Toner – effektiv och skonsam nog för daglig användning.Maxa glowet med storfavoriten glykolsyra

Glykolsyra är en effektiv AHA-syra som tack vare sin lilla molekylstorlek kan jobba i de djupare hudlagren. Glykolsyrans huvudsakliga uppgift är att avlägsna döda hudceller från hudytan, men den jobbar även på hudens fasthet och olika ålderstecken genom att stimulera kollagenproduktionen i det mellersta hudlagret. Resultatet av att glykolsyran jobbar i hudens olika skikt blir en mer strålande och jämn hud.

Vi gillar glykolsyra för att den...
- ger synliga resultat på kort tid
- ger ett fantastiskt glow
- stimulerar kollagenproduktionen
- jobbar på fina linjer och rynkor

Glykolsyra passar främst dig med en normal, kombinerad eller fet hudtyp, samt dig som vill jobba på akne, pigmenteringar, rynkor, fina linjer, förstorade porer eller solskadad hud.

Ett effektivt men skonsamt sätt att introducera glykolsyra i din rutin är genom produkter som inte ligger kvar på huden under en längre tid. Exuviance Deep Clean AHA Cleanser är en rengöringsgel som effektivt exfolierar huden utan att irritera den.

För starkare effekt kan du i stället välja produkter som får ligga kvar på huden. Omorovicza Acid Fix kombinerar effekterna av AHA- och BHA-syra för märkbar skillnad i hudens klarhet och fasthet. Denna effektiva ingrediensduo hittas även i Dr Dennis Gross Alpha Beta Universal Daily Peel Wipes, där de dessutom kombineras med aktiva ingredienser som retinol, ubiquinone, resveratrol, antioxidanter, vitaminer och lugnande växtextrakt för en omfattande behandling av ojämnheter i hudens textur och ton.Exfoliera känslig hy med mandelsyra

Mandelsyra är en skonsam AHA-syra som med sin större molekylstorlek inte sjunker lika snabbt eller djupt ner i huden och därmed är skonsammare än exempelvis glykolsyra.

Likt andra AHA-syror används mandelsyra för att öka cellförnyelsen och att lösa upp döda hudceller från hudytan så att ny, jämn hy kan träda fram. Tack vare dess antibakteriella egenskaper är den även effektiv vid behandling av akne eller annan hudskada. En ökad cellförnyelse leder även till en lenare hy med mer lyster, och minskad synlighet av pigmenteringar eller solskador.

Vi gillar mandelsyra för att den...
- ger effekt utan att irritera huden
- är antibakteriell och kan behandla akne
- löser upp döda hudceller
- boostar cellförnyelsen

Mandelsyra fungerar på alla hudtyper men rekommenderas framför allt för dig med känslig hud, som vill jobba milt exfolierande och lystergivande.

Allies Of Skin Mandelic Pigmentation Corrector Night Serum är en av våra favoritprodukter med mandelsyra. I detta effektiva nattserum kombineras ingrediensen med mjölksyra, salicylsyra och återfuktande ingredienser för att garantera synliga resultat utan irritation. Det innehåller även bakuchiol, ett mycket skonsamt alternativ till retinol, för att ge cellförnyelseprocessen en rejäl boost.


Nyfiken på mer? Läs mer om skönhetsvärldens mest populära ingredienser i vår ingrediensguide.
Great Deal
Gåva
1 095 kr Rek.pris 1 195 kr
Allies of Skin
Tillfälligt slut
344 kr
Great Deal
Omorovicza
209 kr Ord. pris 209 kr
Great Deal
Gåva
426 kr Rek.pris 659 kr

Produkter från artikel