Vi fick en stund med parfymören Zarko Pavlov – mannen bakom den nya niche-doftfavoriten Zarkoperfume och passade på att avhandla allt från doftmolekyler till framtidsplaner. Läs intervjun så får du veta vad som ligger bakom Zarkoperfumes framgång och vad som ligger näst i planerna.

Hur blev du intresserad av dofter?

Det började egentligen för 10 år sedan när jag hade tre klädesbutiker med high-end mode. Jag ville ta fram dofter som skulle komplettera kläderna och vara anpassade till den nordiska kulturen. Till exempel Italien och Frankrike är kända för sina parfymer men här i Norden så har vi inte riktigt samma tradition. Jag ville skapa dofter som skulle vara anpassade till vår kultur och dessutom interagera med människor.

Zarkoperfume finns idag överallt i Europa och har fått otroligt mycket beröm. Vad tror du är hemligheten bakom framgången?

Jag tänkte aldrig att jag måste skapa ett globalt varumärke men idag finns vi faktiskt i 46 länder i Europa. Från början var min dröm att skapa personliga dofter av högkvalitativa råvaror och idag använder vi de dyraste råvarorna för att skapa dofterna. Detta betyder inte att dofterna automatiskt blir framgångsrika men vi strävar verkligen efter att göra vårt absoluta bästa. All produktion sker in-house och vi har inga mellanhänder som gör att vi kan hålla en okej prisnivå trots de dyra råvarorna. Jag tror att vår självständighet är vår största styrka.

Hur skiljer en niche-dofthus som Zarkoperfume sig från kommersiella parfymörer?

Vi har väldigt mycket frihet i det vi gör. Vi är inte beroende av en fabrik, en parfymproducent eller andra länder. Ofta när du har en bästsäljande doft, vill man re-producera något som är väldigt likt. Vi har försökt gå ifrån detta och verkligen skapa något utöver det vanliga. Det måste vi egentligen för att Danmark inte är känt för sina parfymer – vi är kända för våra möbler! Det är också därför jag har bara ett tiotal parfymer som kommit ut under tio års tid. Det är så länge det tar att utveckla en parfym när jag gör det helt själv.

Zarkoperfume-dofterna är molekyldofter. Låter väldigt invecklat! Vad är en molekyldoft egentligen?

Jag brukar säga att en doft är ingenting utan dess bärare. En molekyldoft har varken toppnoter eller mellannoter – bara basnoter. Den anpassar sig till varje enskild individ och ger en helt unik doft.

Den nyaste serien Cloud Collection är helt unik både när det gäller doft och utforming. Hur kom dessa dofter till?

Tanken bakom Cloud Collection var väldigt enkel men framtagningsprocessen blev väldigt invecklat och det tog nästan fem år att tillverka dofterna. Jag lever nära havet och grundtanken med Cloud Collection 1 var att skapa något som skildrar solnedgången jag ser varje dag. Samtidigt ville jag utmana mig själv och skapa något som inte följer de strikta reglerna av parfymtillverkning. En av huvudingredienserna i dofterna är vanligt vatten, vilket kanske låter konstigt men vattenmolekylen är faktiskt väldigt unik. Den kan byta form från fast till flytande och den kan också användas för att separera de tunga och lätta molekylerna. I Cloud Collection kan du först se de olika molekylerna separata och när du skakar flaskan blir parfymen molnig – därav nämnet Cloud Collection.

…om Cloud Collection 1 är solnedgången, vad ser du i Cloud Collection 2?

För Cloud Collection 2 ville jag skapa något som skildrar en dag vid havet – därav även den blåa färgen. Jag skapade doften som en påminnelse för att koppla av alltid då och då. Vi är hela tiden inkopplade och blir avbrutna av telefonen, Facebook eller Twitter och behöver därför ge hjärnan tid att koppla av – det tror kommer att gynna oss i längden. Vi behöver dyka in i själen mer och låta saker ta tid. Ibland kan det ta fem år men resultatet kan blir en unik parfym!

Har du några doftnyheter på G?

Det kommer att komma Cloud Collection 3, 4 och 5 – en parfym ungefär varje år ifall jag har tid. Att skapa en parfym handlar om att bilda ett förhållande till det så doften måste verkligen tilltala mig. Ibland kan det gå väldigt bra i ett par veckor och därefter fastnar man. Då behöver man vänta en eller två månader innan man kan fortsätta!

893 kr 952 kr Rek.pris 1 190 kr
Zarkoperfume
893 kr 1 099 kr Rek.pris 1 190 kr
838 kr Rek.pris 1 190 kr
Zarkoperfume
893 kr 952 kr Rek.pris 1 190 kr
1 800 kr 1 920 kr Rek.pris 2 400 kr
Zarkoperfume
748 kr Rek.pris 1 190 kr
1 800 kr 1 920 kr Rek.pris 2 400 kr
848 kr Rek.pris 1 190 kr
1

Produkter från artikel