Så fungerar solskydd – våra experter svarar på dina frågor om SPF
2022-06-03
Ditt solskydd lever ett hårt liv. Kanske har du med det till stranden eller låter det ligga framme i solen på en picknickfilt. Så när är det egentligen dags att köpa nytt solskydd? Kan du fortsätta med förra årets favorit? Och vad betyder egentligen SPF? Läs vidare för att få svar på dina frågor om solskydd!Varför behöver jag använda solskydd?

Du har säkert hört att solen är bra för dig eftersom solljuset gör att du får i oss D-vitamin. Men om du bränner dig så finns det risk att skada huden. Fria radikaler kan annars attackera dina hudceller och i värsta fall leda till hudcancer – men även förtidigt åldrande med rynkor, förlorad elasticitet och mörka fläckar.

Produkttips: Biotherm Waterlover Sun Milk SPF 30Vad betyder egentligen SPF?

SPF står för Sun Protection Factor och är ett mått på hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig. SPF10 betyder till exempel att du kan vara 100 minuter i solen utan att bli solbränd.

Här spelar din egen huds skyddsförmåga in, den som har melaminrik mörk hud kan ofta vara en längre stund i solen jämfört med någon med ljus hud. Det innebär dock inte att melaninrik hud inte har behov av solskydd, utan även mörkare hud kan skadas av solen.

Lågt skydd: SPF mellan 6–10
Medelhögt skydd: SPF 15–25
Högt skydd: SPF 30–50
Mycket högt skydd: SPF 50+

Se till att alltid använda tillräckligt mycket av produkten för att få rätt skydd. Till hela kroppen behöver du runt 1-3 matskedar solkräm.

Produkttips: Clarins Sun Care Lotion Spray SPF 50+ BodyVad är det för skillnad på solskydd med fysikaliskt och kemiskt filter?

När du använder solskydd så filtreras en del av UV-strålningen bort med hjälp av ett fysikaliskt eller kemiskt filter.

Kemiska filter är osynliga på huden och innehåller ämnen som absorberas av översta hudlagret. Detta gör att UV-strålarna som når huden absorberas och stoppas därmed från att penetrera längre in i hudens lager.

Med ett fysikaliskt filter får du en vit hinna på huden, denna hinna fungerar som en spegel och reflekterar de farliga strålarna. Fysikaliska filter passar särskilt bra för dig med känslig hud samt mindre barn.

Produkttips: EVY Sunscreen Mousse SPF 30När behöver jag köpa ett nytt solskydd?

Om du har med ditt solskydd till stranden och utsätter det för värme och direkt solljus kan det vara klokt att byta ut det efter några månader. Kolla på symbolen som anger inom vilken tid produkten ska brukas. En oöppnad produkt som förvaras i rumstemperatur håller i upp till 2-3 år. Osäker? Håll koll på konsistens, färg och doft. Om produkten förändras kan det vara en god idé att införskaffa ett nytt solskydd.

Produkttips: NUXE Sun Melting Lotion High Protection SPF 50Vilket solskydd ska jag välja?

När du väl bestämt dig för vilken SPF och vilket typ av filter du vill ha så finns det en hel uppsjö av olika solskyddsprodukter att välja mellan. Produkter för ansikte eller kropp, i stiftform, lotion, olja eller spray? Det kan vara klokt att satsa på en formula som passar din hudtyp. En lättare produkt passar bättre till fet hud medan en tjockare creme återfuktar torr hud. Kolla även på finishen! Blir du lätt glansig? Då vill du kanske ha en mattande effekt. Ute efter lyster? Satsa på ett solskydd med extra glow! Glöm inte läpparna, det finns både läppbalsam och läppstift med SPF.

Produkttips: Filorga UV Bronze Face SPF50+

Att lägga till ett solskydd i din dagliga rutin är ett enkelt knep som bidrar till en sund och fräsch hud. I vår kategori för Sol & Tan har vi samlat våra favoriter som både skyddar huden och hjälper dig att behålla sommarens eller utlandsresans solbränna längre!
Great Deal
491 kr Rek.pris 655 kr
Great Deal
331 kr Rek.pris 440 kr

Produkter från artikel