Är ditt hår torrt eller skadat? Ta reda på din hårtyp och välj rätt produkter med vår guide
2022-12-29
Torrt och skadat hår kan kännas och se väldigt lika ut i form av matthet, friss och en grov textur, men faktum är att de olika hårtyperna bör behandlas på olika sätt. Är du osäker på vilken hårtyp du har? Våra frisörer förklarar skillnaden och varför det spelar roll när du väljer produkter.Vad orsakar torrt och skadat hår?

Torrt hår kan båda vara en egen hårtyp och ett tillstånd alla hårtyper kan utsättas för. Hårtypen torrt hår beror vanligtvis på en hårbotten som inte producerar tillräckligt med olja för att återfukta håret. Hårets textur kan även ha betydelse; lockigt hår är ofta torrare än rakt. Andra hårtyper kan bli torra av kallt och torrt väder, värmestyling eller för starka produkter som avlägsnar de naturliga oljorna.

Skadat hår är enbart ett tillstånd som också kan drabba alla hårtyper, och som innebär att hårstråets ytskikt skadats. Hår skadas vanligtvis av blekning och andra kemiska behandlingar, värmestyling, proteinöverskott eller misskötsel (exempelvis av att sova med blött hår).Hur vet du om ditt hår är torrt eller skadat?

Torrt hår är ofta torrt från rot till topp, medan skadat hår vanligtvis är skadat i partier, ofta i topparna. Ett skadat hår känns skört och ibland klibbigt när det är blött. Genom att dra i bägge ändar av ett blött hårstrå kan man alltså se skillnaden; går hårstrået av direkt är det skadat, tänjer det på sig och förblir utsträckt när man släpper taget är det torrt. Ett friskt hår tänjer på sig för att sedan återgå till sin vanliga längd.Så vårdar du torrt hår

Du med torrt hår behöver fokusera på återfuktande produkter och minska eller helt avstå från reparerande produkter, eftersom dessa kan leda till proteinöverskott och hårstrån som bryts av. Tvätta håret så sällan som möjligt för att låta de naturliga oljorna sprida sig ner i håret, och använd fuktgivande produkter genom hela hårvårdsprocessen. Vår frisör Sandra rekommenderar att använda en återfuktande leave-in kräm, exempelvis Briogeo Avocado + Kiwi Mega Moisture 3-in-1 eller Oribe Supershine och sedan följa upp med en olja som låser in fukten, exempelvis Sisley Precious Hair Care Oil eller R+Co Bleu Optical Illusion Smoothing Oil.

För fler tips på produkter för torrt hår, spana in vår hårvårdsguide.Så vårdar du skadat hår

Skadat hår behöver ofta både fukt och proteiner. Proteiner finns vanligtvis i återuppbyggande produkter, som ikoniska Olaplex No.3 Hair Perfector. Det är dock viktigt att inte låta denna typ av produkt verka längre än den rekommenderande tiden eller använda dem för ofta, eftersom ett överskott av protein kan ge motsatt effekt och skada håret ytterligare. För skadat hår rekommenderar Sandra även Noir Stockholm Epic Retreat Treatment Shampoo, stärkande Shu Uemura Izumi Tonic och håroljan Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil, som även innehåller värmeskydd.

För ytterligare produkttips för skadat hår, spana in vår hårvårdsguide.
725 kr
100ml 250ml
279 kr Ord. pris 349 kr
Great Deal
263 kr Rek.pris 329 kr
Great Deal
Gåva
640 kr Rek.pris 675 kr

Produkter från artikel