Allt om solskydd och SPF – hudterapeutens bästa tips
2023-05-17
Oavsett om du satsar på en enkel hudvårdsrutin eller 13 steg à la K-beauty finns det ett steg som du aldrig borde hoppa över – solskydd.

Vi känner alla till att UV-strålning kan vara farligt för huden, men visste du att solen också är den viktigaste orsaken till för tidigt hudåldrande? Rynkor, slapphet och pigmenteringar orsakas till stor del av solskador.

Men hur använder du egentligen solskydd bäst? Och hur hittar du rätt formula till din hudtyp? Vår expert och hudterapeut Mollie guidar dig rätt i SPF-djungeln.Vad kan jag tänka på när jag väljer solskydd utifrån min hudtyp?

– Generellt brukar man säga att ett fysikaliskt solskydd passar extra bra till en känslig hud. Om du har en fet eller kombinerad hud och vill ha en så lätt formula som möjligt, kan ett kemiskt solskydd fungera bra. I dag har dock utvecklingen av solskydd kommit så långt att både fysikaliska och kemiska solskydd passar alla hudtyper.

Dermalogica Invisible Physical Defense SPF 30 är ett exempel på ett fysikaliskt solskydd med ultratransparent zinkoxid som känns viktlös på huden. Perfekt för alla hudtyper. Den ger ett bredspektrigt skydd mot UVA- och UVB-strålning samtidigt som den återfuktar huden med hyaluronsyra.Om min foundation har SPF - räcker det?

– Nej, vi rekommenderar att du alltid använder en SPF-produkt under sommarhalvåret. Du har sällan tillräckligt mycket foundation för att få ett fullgott skydd. Däremot är det toppen att applicera en sminkprodukt som innehåller SPF ovanpå din rena solskyddsprodukt för att stärka skyddet.

Klairs All Day Airy Sunscreen med SPF 50+ återfuktar din hud och skyddar mot skadlig UV-strålning utan att lämna en vit hinna. Den uppfriskande formulan känns inte det minsta fet på huden och är idealisk att bära under smink.

Hur mycket av produkten behöver jag använda?

– Att använda för lite produkt är ett vanligt fel som många gör. Du behöver cirka en halv tesked till ansikte, hals och dekolletage och runt en ½ dl till kroppen för att få ett fullgott skydd. Vi rekommenderar också att alltid att återapplicera solskyddet varannan timme om du befinner dig i direkt solljus.

Behövs solskydd om jag håller mig i skuggan?

– Ja! Du kan utsättas för upp till hälften av solens UV-strålning eftersom himlen sprider solen strålar, som träffar oss indirekt. UV-strålning tränger också igenom moln, glas och vatten.

Beauty of Joseon Relief Sun SPF50+ PA++++ Rice + Probiotics har snabbt blivit en favorit både hos oss på kontoret och hos våra kunder. Den lätta formulan återfuktar likt en fuktkräm med 30% risextrakt som i kombination med spannmålsfermenterade extrakt även ger näring till huden.

Kan jag använda solskyddet från förra året?

– De flesta solskydd är märkta med 1 års hållbarhet, du får kolla vad som gäller för din produkt. Detta är också under förutsättningen att den förvarats mörkt och svalt.Behöver jag solskydd om min hud är melaninrik eller solbrun?

– Ja, hudens naturliga skydd mot solen räcker inte som fullgott skydd. Alla hudtoner behöver ett solskydd för att förhindra hudsjukdomar och för tidigt åldrande.

Ett tips är att satsa på en solskyddsprodukt som även har hudvårdande fördelar. Dr Ceuracle Cica Regen Vegan Sun med SPF 50 fungerar som solskydd, serum och fuktkräm. Den lätta formulan smälter snabbt in i huden och ger ett naturligt glow.

Kan jag rädda huden om jag har råkat bränna mig?

– Applicera en svalkande after sun om du bränt dig i solen, den hjälper till att reparera huden och verkar inflammationshämmande. Se också till att återfukta huden och undvika solen de närmsta dagarna.

Luta dig tillbaka och njut av solen på ett säkert sätt. Du hittar alla våra solskydd här. Vill du ha personliga tips och råd? Boka in en kostnadsfri konsultation med våra hudterapeuter här.
Great Deal
Gåva
234 kr Rek.pris 349 kr
Gåva
Klairs
Tillfälligt slut
159 kr
Selling fast
50 ml 10 ml

Produkter från artikel