Bästa botemedlet mot pormaskar

Bästa botemedlet mot pormaskar

Pormaskar drabbar de flesta någon gång och kan vara både envisa och ett irriterande inslag på din väg mot flawless hud. Vad är det och vad gör man åt dem? Vi delar med oss av våra bästa knep.

Vad är pormaskar?

Hudens egen återfuktning sker genom att talg bildas i talgkörtlar, som därefter förs ut mot hudytan via utförsgångar – porer. Om det blir stopp i en utförsgång bildas en komedon, eller pormask som de kallas i dagligt tal. Om pormasken är i kontakt med den omgivande luften oxiderar det yttersta lagret och blir mörkare, detta kallas för en öppen komedon, eller blackhead och ser ofta ut som en liten svart prick. Om komedonen är stängd kallas det istället whitehead, och ser ofta ut som en liten vit prick. Hur man ska behandla dem skiljer sig åt eftersom den öppna kan avlägsnas direkt medan stängda komedoner (whiteheads) saknar öppning och därför ofta behöver avlägsnas manuellt, t.ex. genom att klämmas ut.

Hur blir man av med öppna pormaskar/blackheads?

Eftersom black heads kommunicerar med luften utanför kan de avlägsnas genom att ”lyftas” bort, till exempel med en peel of mask. Blackhead Killer Peel of Mask appliceras som en vanlig ansiktsmask men torkar sedan så att du kan dra bort den från huden, och få med dig pormaskarna på köpet. Är det framför allt pormaskar på näsan som besvärar dig kan du också testa ett pormaskplåster som klistras på för att sedan ryckas ut tillsammans med pormaskarna. Skin79 Clean on Nose Pack kommer som ett smart set med både ett rengörande plåster och ett lugnande och porkrympande plåster att använda efteråt.

Hur blir man av med stängda pormaskar/whiteheads?

Eftersom stängda pormaskar inte har en egen öppning behöver man öppna upp poren innan man kan göra sig av med pormasken, något som kan göras t.ex. genom att ånga ansiktet. Man kan sedan använda ett rengjort verktyg så som Tweezerman no Slip Skin Care Tool för att försiktigt tömma poren på innehållet. För den som inte vill klämma kan en mekanisk peeling med korn i så som Lancôme Rose Sugar Scrub hjälpa till att avlägsna döda hudceller som hindrar pormasken från att tömmas.

Hur undviker man pormaskar helt och hållet?

Att avlägsna dem när de väl har kommit är ett sätt att göra sig av med pormaskar, men det bästa är naturligtvis att undvika att få dem från första början! Ett sätt att göra det är att använda en mild syrapeeling som motverkar orenheter och motverkar att döda hudceller täpper till porerna så att det bildas pormaskar. Maria Åkerman Papaya Peeling är en naturlig och ekologisk peeling som använder fruktenzym för att rengöra huden och förhindra pormaskar. En toner med syra kan också hjälpa till, Mizon AHA/BHA Daily Toner är mild nog att användas varje dag efter din ansiktsrengöring.

Shop the article

Tweezerman No Slip Skin Care Tool Y
Tweezerman No Slip Skin Care Tool

169 kr 159 kr Rek.pris 

2
Maria Åkerberg Papaya Peeling
100ml 30ml
Y
Maria Åkerberg Papaya Peeling

fr. 69 kr Rek.pris 

5
Mizon Aha & Bha Daily Clean Toner (150ml) Y
Lancome Rose Sugar Scrub (100ml) Y
Lancome Rose Sugar Scrub (100ml)

320 kr Rek.pris 

0

Share